Δ.Α.Α.Ν/Α.Α.

Δ.Α.Α.Ν/Α.Α.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ν/Α ΣΤΟ ΤΕΕΜ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ‏


Γλυφάδα 18/06/2015

Σήμερα 18/06/15 και ώρα 14:00 η Ένωσή μας επισκέφθηκε το Τ.Ε.Ε.Μ. και την Πανελλήνια Ένωση Πυροτεχνουργών.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Υπηρεσία των Πυροτεχνουργών- Αστυνομικών σκύλων εκρηκτικών, των συναδέλφων μας που εκτίθενται καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια του πολίτη.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροτεχνουργών κ. ΕΦΕΝΤΑΚΗΣ Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και την υπαγωγή του Τ.Ε.Ε.Μ.  στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων με την Ε.Κ.Α.Μ. και τα Πτητικά Μέσα της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ένωσή μας σας επισυνάπτει πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροτεχνουργών στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας εμπεριστατωμένη αλλά και επιτακτική για την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας των Τ.Ε.Ε.Μ. (Πυροτεχνουργών- Αστυνομικών Σκύλων Εκρηκτικών) προκειμένου να ληφθεί υπ’όψιν διότι εγγυάται το δημόσιο συμφέρον αλλά και την ασφάλεια του Έλληνα Πολίτη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροτεχνουργών η συμβολή της Υπηρεσίας με τον τρόπο που υφίσταται εδώ και τριάντα χρόνια είναι εχέγγυο της αποτελεσματικότητας της και κάθε μεταβολή μπορεί να επιφέρει δυσλειτουργίες με καταστροφικά αποτελέσματα.

Άλλωστε και  η πρόταση του Διοικητή της Κρατικής Ασφάλειας αλλά και του Διοικητή του Τ.Ε.Ε.Μ. εναρμονίζεται με την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροτεχνουργών.

Για το Δ.Σ.

-Ο-                                             -Ο-

       Πρόεδρος                               Γεν.Γραμματέας

ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος            ΚΟΡΚΟΒΕΛΟΣ Σπυρίδων
 6978079503                                        6977506464

Ακολουθεί η πρόταση των πυροτεχνουργών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ένταξη Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών»
Αθήνα 1 Ιουνίου 2015

Π Ρ Ο Σ
Την Ένωση Αστυνομικών
Υπαλλήλων Νοτιανατολικής
Αττικής, υπόψιν προέδρου κ.
Καλιακμάνη Γεωργίου.

Ε Ν Τ Α Υ Θ Α
Σύμφωνα με τον νόμο 4249/2014 άρθρο 26, περί αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών από την Κρατική Ασφάλεια υπάγεται στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, με την Ε.Κ.Α.Μ. και τα πτητικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ..

Επιθυμούμε την αλλαγή της υπαγωγής μας, από την Δ.Ε.Α.Δ ,στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής όπου ανήκαμε έως σήμερα, για του εξής καθοριστικούς λόγους αρμοδιότητας και επιχειρησιακής αναγκαιότητας.

Τα πεδία αντικειμένων των πυροτεχνουργών και συνοδών αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών, περιλαμβάνουν την έρευνα και την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (7016/4/12-κδ΄υπουργική απόφαση), η οποία βασίζεται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας και λειτουργίας των αντίστοιχων τμημάτων πυροτεχνουργών, και είναι τα εξής:
1)η ανίχνευση και εξουδετέρωση βομβών,

2)η έρευνα μετά από έκρηξη ,αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, (σε συνεργασία στην σκηνή του εγκλήματος, με την Διεύθυνση Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όταν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και τις αντίστοιχες υπηρεσίες ασφαλείας όταν πρόκειται για υπόθεση κοινού ποινικού δικαίου),

3)οι καταστροφές κατασχεμένων εκρηκτικών και πυροτεχνικών υλικών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

4)οι προληπτικές καθημερινές έρευνες για εκκαθάριση χώρων, (Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, χώροι συνεδρίων κ.τ.λ), καθώς και έρευνες μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα για ύπαρξη βομβών.

Από τις παραπάνω αναφορές, αλλά και από τις σκηνές εγκλήματος (γιάφκες τρομοκρατών, έρευνες μετά από έκρηξη ή εξουδετέρωση ), οι οποίες μας δίνουν την ακριβή πραγματικότητα, αυτοδικαίως συμπεραίνεται ότι συνεργαζόμαστε και επιχειρούμε καθημερινώς, ως ένα κομμάτι της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και σε καμία περίπτωση με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 1987,που έχει ιδρυθεί η υπηρεσία, δεν έχει υπάρξει θανάσιμος τραυματισμός πολίτη ή αστυνομικού σε επιχείρηση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε τις εξής προτάσεις:

1)Παραμονή του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ως έχει, στην Κρατική Ασφάλεια, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.

2)Υπαγωγή του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών στην Διεύθυνση Εγκηματολογικών Ερευνών ως αυτοτελές τμήμα της, χωρίς οικονομικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ίδιες προτάσεις ισχύουν και για το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Όσο αφορά τις εκπαιδεύσεις και τις μετεκπαιδεύσεις του προσωπικού και την διάθεση εκπαιδευτών προς το Κ.Ε.Μ.Ε.Α , μπορεί να γίνεται, μέσω της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρτιότητα, προγραμματισμό και αξιοκρατία, όπως υλοποιείται μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τρία τμήματα πυροτεχνουργών, για τα οποία είχαμε άμεση ενημέρωση από το δίκτυο Ευρωπαίων Πυροτεχνουργών Ε.Ε.Ο.D.N (European Explosives Ordnance Disposal), ως προς το καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας των πυροτεχνουργών.

1)ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ανεξάρτητη Υπηρεσία Πυροτεχνουργών, ονομαζόμενη Ζ32 υπαγόμενη στην Ομοσπονδιακή Δ-νση Εγκληματολογκών Ερευνών, (BKABUNDESKRIMINALAMT).

2)AΓΓΛΙΑ: Ανεξάρτητο τμήμα πυροτεχνουργών, της μητροπολιτικής αστυνομίας, το οποίο ανήκει στην SCOTLAND YARD , στα όρια της πρωτεύουσας της χώρας. Πέραν αυτής, έχουν αρμοδιότητα οι πυροτεχνουργοί των ενόπλων δυνάμεων.

3)ΙΤΑΛΙΑ: Ανεξάρτητη υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών και ονομάζεται NUCLEI ARTIFICIERI.

Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, που αντιμετωπίζει η έχει αντιμετωπίσει, πολιτική τρομοκρατία, το τμήμα πυροτεχνουργών , δεν είναι ενσωματωμένο με τις αντίστοιχες, ειδικές δυνάμεις και σε καμία των περιπτώσεων δεν χαρακτηρίζεται
ως ειδικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει καμία σχέση η συγγένεια , στον τρόπο και στο είδος εκπαίδευσης , δεν υπάρχει καμία συσχέτιση στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενός καθαρά τεχνικού αντικειμένου με τις ομάδες  εφόδου, ομάδες κρούσης, ελεύθεροι σκοπευτές κ.τ.λ.

Απο την ίδρυση του Τ.Ε.Ε.Μ έως σήμερα (περί τα 28 χρόνια), σε βομβιστικό περιστατικό που έχει επιληφθεί το τμήμα, δεν έχει υπάρξει ποτέ συνεργασία με την Ε.Κ.Α.Μ. και τα πτητικά μέσα.
Eπίσης, επισυνάπτουμε την 7016/4/12-κδ΄, υπουργική απόφαση, που καθορίζει την υπηρεσιακή και επιχειρησιακή λειτουργία του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, βάση των διεθνών κανόνων ασφαλείας (καθορισμός χρόνων ασφαλείας, αντιμετώπιση βομβιστικών περιστατικών, ωράριο λειτουργίας, κ.τ.λ.), επιθυμώντας την ενσωμάτωση της , στην τροποποιητική διάταξη περί της υπαγωγής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Για το Δ.Σ
Ο                                                    Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΦΕΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ    ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου